Računalništvo kot storitev

Računalništvo v oblaku avtomatizira proces postavljanja in vzdrževanja IT infrastrutkure, kar posledično pomeni večjo osredotočenost na aplikativnost. Prehod v oblak predstavlja podjetjem priložnost v smislu razbremenitve visokih stroškov infrastrukturinih in vzdrževalnih del IT oddelkov, večjo fleksibilinost pri razpolaganju z viri in več časa za implementacijo in razvoj končnih rešitev za podporo poslovanju, kar posledično za podjetja predstavlja tudi večjo konkurenčnost. Računalništvo v oblaku delimo na:

  • SaaS - Software as a Service

    Programska oprema je na voljo kot storitev, dostopna preko spletnega brskalnika, brez nameščanja, vzdrževanja in nakupa licenc.
  • PaaS - Platform as a Service

    Agilen razvoj in izvajanje aplikacij brez postavljanja infrastrukture in strežniškega sistema, zagotovljena visoka razpoložljivost, avtomatične posodobitve in dodaten nabor storitev.
  • IaaS - Infrastructure as a Service

    Vzpostavitev virtualnega strežnika v nekaj minutah brez načrtovanja, vzdrževanja in investiranja v virtualizirano strežniško okolje. Plačilo glede na porabo.

Platforma v oblaku

Z uporabo platforme kot storitve lahko razvijalci le z nekaj kliki postavijo svojo rešitev v produkcijsko strežniško okolje, ki se avtomatično namesti, izvaja in posodablja. Razvijalec ima tako na voljo več časa za razvoj, saj ni potrebno skrbeti za infrastrukturo. Prav tako so poleg računalniške moči razvijalcu na voljo tudi druge storitve, npr. za shranjevanje podatkov, vzdrževane podatkovne zbirke... Razvijalec razpolaga z možnostjo spreminjanja procesorske zmogljivosti strežnika, glede na obremenitve aplikacije.

Prednosti:

  • uporaba računalniške moči po potrebi,
  • enostavno posodabljanje rešitev,
  • plačilo po uporabi, brez nakupa licenc,
  • odpornost na napake na strojni opremi,
  • brez potrebe po vzdrževanju infrastrukture.

Tveganja:

  • manjša felksibilnost pri nastavljanju strežnika,
  • potrebne so določene spremembe pri zasnovi aplikacij,
  • ni primerna za vse vrste aplikacij.

 

Infrastruktura kot storitev

Infrastruktura kot storitev vam omogoča hitro pripravo novega virtualnega strežnika z avtomatično nameščenim operacijskim sistemom. Z razilko od PaaS imate popolen nadzor nad operacijskim sistemom, a za posodobitve ter nameščanje aplikacij skrbite sami, zato je ta način uporabe računalništva v oblaku dobra izbira za prenos že obstoječih rešitev v oblak. Prav tako vam ni potrebno več skrbeti za rezervacijo procesorske moči, upravljanje in vzdrževanje infrastrukture virtualizacije ter načrtovanje in postavljanje dodatnih zmogljivosti strežniškega sistema. Z uporabo infrastrukture kot storitve lahko optimizirate stroške, saj računalniško moč skupaj z licenčnino plačujete v mesečnih intervalih brez investicije. Porabo lahko prilagajate glede na potrebo.